Zvýšení hladiny testosteronu kávou?

28.01.2014 21:39

Šálek kávy vás může probudit a zvýšit vaše svalové zisky.

 

Káva obsahuje kromě kofeinu i stovky dalších věcí, které výrazně zlepšují citlivost na inzulín a také zvyšují hladinu glukózy v krvi.

V průřezových studiích, je konzumace kávy spojena s vyšší koncentrací adiponektinu (tj. zvýšení citlivosti na inzulin), nižší koncentrace zánětlivých markerů a nižší hladiny biochemických markerů poškozující játra.

Nyní, nová studie Journal of nutrition ukazuje, že lidé, kteří konzumují kávu, mají více testosteronu. Ve studii, byly předměty zařazeny do dvou skupin. 1. skupina užívala kávu bez kofeinu a 2. skupina užívala kávu s kofeinem. Účastníci výzkumu spotřebovali pět 2g porcí instantní kávy denně, která se smíchala s přibližně 170 ml vroucí vody a konzumovala se s každým jídlem, stejně jak dopoledne, tak odpoledne.

Po čtyřech týdnech, výsledky ukázaly, že pouze káva s kofeinem zvyšuje hladinu testosteronu a snižuje hladinu estradiolu (prevence osteoporózy, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, má regulační vliv na hypofýzu a hypothalamus). Výzkumníci naznačují, že kofein může působit jako inhibitor aromatázy, která způsobuje zvýšenou produkci testosteronu.