Zvyšte svou sílu

03.08.2013 23:14

HYPOTÉZA: Periodizace odkazuje na systematickou změnu tréninkových proměnných každých pár týdnů (tj. hmotnost, opakování, série, odpočinek, cviky), aby se zabránilo stagnaci v síle a svalové hmotě. "Nejnovější" styl periodizace je tzv. zvlněná periodizace, která spočívá ve změně proměných, v každém tréninku. Většina vědců si myslí, že je to inovativní způsob, jak trénovat. Tento tréninkový systém se jmenuje Weider Muscle Confusion Training Princip. Tato metoda zabraňuje stagnaci a lépe podporuje zisky ve svalové síle a svalové hmotě, než změna tréninku každých pár týdnů.

VÝZKUM: Po dobu 12 týdnů, výzkumníci z Brazílie pozorovaly subjekty, jak provádějí: zvlněný periodizační program, standartní (lineární) periodizační program a konzistenční program - 8-10 opakování v sérii, tento program se po pár týdnech nemění, zůstává pořád stejný.

ZJIŠTĚNÍ: Vědci zjistili, že skupina po zvlněném periodizačním programu, zvýšily svoji sílu na bench-pressu o 60 liber (27 kg), to je téměř o 200% více než v lineární periodizaci a konzistenčním programu. Oba tyto programy zvýšili subjektům sílu na bench pressu
o 20 liber (9 kg). Zvlněný periodizační program také zvýšil sílu pokusných osob na leg-pressu, o neuvěřitelných
275 liber (124 kg), to je o 400% více než v konzistenčním programu a v lineárním programu, kde zvýšil sílu na leg-pressu o 65 liber (29 kg).

ZÁVĚR: Tato studie ukazuje, že Weider Muscle Confusion Training Princip je jedním z nejlepších způsobů, jak zvýšit svalovou sílu. Žádný ze subjektů nezískal význačnou svalovou hmotu, pravděpodobně proto, že tyto programy nebyly stvořeny pro kulturistity, ale spíše pro silové sporty.

POUŽITÍ: Změna hmotnosti, kterou používáte a odpovídající rozsah opakování. Například při tréninku nohou, použijte nízkou hmotnost a vysoký počet opakování (12-15), na další cvik použijte těžkou váhu a nízký počet opakování (5-7), na další cvik použijte velmi lehkou váhu a velmi vysoké počty opakování (20-30) a poslední cvik pak střední hmotnost a středně vysoký počet opakování (8-10). Tento způsob uplatňujte v každém tréninku.

 

Kulturistika jinak