Srovnání proteinů (Syrovátka, sója a konopí)

24.07.2014 17:08

KONOPÍ

Lehce stravitelné.
NENADÝMÁ a neobsahuje laktózu.
100 % přírodní produkt.

Obsah vlákniny prospívá střevnímu traktu.

Obsahuje esenciální mastné kyseliny (přirozený obsah Omega 3).

SYROVÝ – při výrobě proteinu se nepoužívají tepelné úpravy.

Vynikající zdroj edestinu.

 

SYROVÁTKA

Nadměrná spotřeba může způsobit nadýmání a křeče.

Nevhodné pro alergiky na laktózu. Zpracování mléka: je třeba dávat pozor na to, z čeho se jednotlivé výrobky vyrábí.

Nadměrná spotřeba může způsobit střevní toxémii.

Veškeré tuky jsou extrahovány, výroba většinou pobíhá zahříváním, čímž dochází k tomu, že proteiny ztrácí schopnost chovat se jako enzymy, „funkční proteiny“ které urychlují biochemické reakce v těle.

 

SÓJA

Obsahuje oligosacharidy, které mohou způsobit plynatost a jiné žaludeční problémy.
Většina sójových produktů je geneticky modifikována (pokud není uvedeno jinak).

Většina sójových výrobků se ošetřuje hexanem, což je chemikálie používaná k extrakci tuku.
Veškeré mastné kyseliny jsou extrahovány.
Během výroby dochází k zahřívání, čímž proteiny ztrácí svoji schopnost chovat se jako enzymy, „funkční proteiny“, které urychlují biochemické reakce v těle.

 

 

Konopný protein

Cituji: "V žádném případě bychom nepěstovali ani nevyráběli konopný protein, kdybychom nevěřili, že je prostě nejlepší!"

Více zde!

 

Syrovátkový protein

Vynikající profil aminokyselin a skvělý poměr proteinové účinnosti jsou zajisté velké přednosti, ale mnozí lidé tento protein nemohou vůbec využívat, jelikož způsobuje alergické reakce a někteří také mají problémy s jeho trávením. Někdy je spojován se střevní toxémií (usazenina, která se nahromadí ve střevech a brání optimálnímu vstřebávání živin). Syrovátka také často způsobuje nadměrnou plynatost a člověk je po nich nafouklý.

Přímé srovnání konopí a syrovátky zde!

 

Sójový protein

Sójový protein má několik nedostatků. Nedávné studie prokázaly, že čím více sójového proteinu jíte, tím je větší pravděpodobnost, že se u vás vyvine nějaká alergie – nebo se vám prudce zhorší ta, kterou již máte. Pokud ze sóji neodstraníte fytáty, dochází k blokaci vstřebávání důležitých minerálů, jako je např. vápník. Sója také obsahuje vysokou hladinu fytoestrogenů, které jsou v menším množství prospěšné, avšak když je jich nadbytek, nadělají víc škody než užitku – zvláště pak u dětí.

Dále, ačkoliv je biologická hodnota sóji velmi dobrá 70-80%, je zužitkování bílkovin poměrně nízké 61%. Pokud není sójový protein fermentován, obsahuje enzymy, které brzdí činnost trypsinu a dalších enzymů, které potřebujeme pro trávení bílkoviny. To může mít za následek tvorbu nadměrného množství plynu a hlavně pak dochází k poškození slinivky. Jen tak mimochodem, sójový protein se dříve považoval za vedlejší produkt při výrobě sójového oleje a téměř výhradně se používal na krmení dobytka.

Přímé srovnání konopí a sóji zde!

 

Další proteiny:
Hrachový protein a protein z hnědé rýže

Kombinace rýžového a hrachového proteinu je vynikajícím řešením. I když nemá úplně ty stejné účinky jako konopí, má určitě plno velmi užitečných vlastností. Rýžový protein má vysoký obsah cysteinu a metioninu, ale bohužel obsahuje málo lysinu. Naproti tomu, protein ze žlutého hrachu má nízký obsah sirných aminokyselin, cysteinu a metioninu – ale zase má vysoký obsah lysinu. Kdybychom tyto dva proteiny zkombinovali, získali bychom z rýžového proteinu a z proteinu ze žlutého hrachu tak účinný proteinový poměr, který by mohl směle konkurovat mléku a vajíčkům – ale navíc bez projevu potencionálních alergických reakcí. Navíc, textura hrachového proteinu pomáhá zjemnit „bledost“ rýžového proteinu. Podobně jako rýžový protein, je hypo-alergenní a lehce stravitelný. Kombinace rýže/hrách má také dost slušný profil aminokyselin s rozvětveným řetězcem.